duminică, 30 octombrie 2011

sufletul ca pasarea pheonix

* cu siguranta ma voi contrazice in urmatorul post, so please, bare with me.


toti ne nastem ca niste pasari pheonix: frumosi, puri si plini de sentimente.
prima renastere din propia noastra cenusa, apare in timpul adolescentei pe la 13-14 anisori, cand ne indragostim prima data. desigur e o dragoste platonica. pe la varsta aia ne gandim ca vrem o familie cu acea persoana si avem multe alte vise, care evident mor dupa cel putin 3 luni de relatie. acum, fie esti tu sau cealalta persoana, unul din acea relatie devine cu siguranta cenusa. ii trebuie cateva luni pentru a renaste, dar o face cand apare "altcineva".
e interesant cum ne petrecem o mare parte din adolescenta bagandu-ne in relatii platonice, care nu ne fac cenusa, dar nici departe nu sunt, pana apare "cineva"-ul suprem.
iubesti acea persoana cu toata fiinta, pentru ca e ca tine: impartiti aceleasi hobby-uri ciudate, iubiti aceleasi filme si carti, ascultati aceleasi genuri muzicale, etc. practic acea persoana e aproximativ 80% ca tine. incetezi sa te mai gandesti ca vor exista alte relatii, cu alte persoane, pentru ca nu mai vrei altele. vrei sa devii un intreg cu persoana iubita, un 100% perfect.
prietene, traiesti un vis frumos, dar nu tine.
se intampla ceva, un "nimic" mai exact si relatia sare in aer. iei foc in interiorul tau si atunci realizezi ca va fi cea mai violenta renastere a ta, dupa care nu vei mai deveni niciodata cine ai fost. iti lasa rani adanci, care nu se cicatrizeaza, "te iubesc"-ul aruncat atat de mult, devine cenusa. acel "te iubesc" nu mai renaste pentru altcineva. moare. moare acolo, in tine, alaturi de tot ceea ce-ai vrea sa ingropi. pentru ca asa e: vrei sa ingropi tot ce-ai trait cu acea persoana, dar stii ca e nevoie de un simplu "salut", o simpla privire sau imbratisarei totul e dezgropat. toata fortareata in care ai inchis amintirile si sentimentele, devine praf intr-o secunda, si rabufneste acel "te iubesc" din tine. apoi nu-l mai zici, aproape deloc, nici macar prietenilor tai.
si trec mai multe luni, sau cativa ani, si incepi sa-ti fortezi renasterea aia blestemata, pentru ca vrei sa devii iar intreg.
te rasfeti cu tot ce-i interzis [pentru ca-i mai palpitant], bagi in tine tot ce te distruge, pentru ca durerea aia e singura dovada ca totul e o realitate crunta, nu un cosmar. atunci iti deschizi ochii si intr-o zi realizezi ce faci, dupa care te opresti.
devii un "sfant" ipocrit.
oftezi cand cineva e indragostit si arunci cu "dragostea nu exista". dar stii ca sunt doar vorbe in vant, pentru ca inauntrul tau inca mai exista dragoste, pentru acea persoana care ti-a distrus toate visele.
si acum, serios, nu e patetic? cum inca mai poti sa iubesti acea persoana, care te-a distrus, care poate sa te reintregeasca, care la fel de simplu poate sa-ti sufle iar toate visele?
stai departe de persona aceea, te muti, faci orice. apare altcineva si mereu speri ca acel cineva va fi mai bun. poate ca e, poate ca nu e, oricum esti prea orb, prea distrus ca sa mai faci diferenta.

intr-o zi, ai sa-ti dai seama ca pasesti din adolescenta spre lumea adultilor, [care mie, personal mi se pare ingrozitoare] si ca trebuie sa lasi totul in trecut. toate renasterile prin care ai trecut, sa ramana doar o amintire vaga. iti dai seama ca esti pe cont propriu si ca nu te mai poti smiorcai oricand.
esti gol, fiecare sentiment e ascuns intr-o fortareata. te intrebi ce scop ai in viata, sau de ce mai traiesti, sau cat vei mai trai.
ai nevoie de un scop pentru a trage ca boul la jug.

eu, vorbeam aseara cu un prieten despre chestiile astea, asa ca din cauza asta m-am decis sa scriu porcaria asta.
la un moment dat m-a intrebat care e scopul meu in viata si am realizat ca NU am unul. stiu ca pot avea orice, oricand, daca pun osul la miscare. dar nu vreau. ceva pur si simplu ma opreste. oamenii, prietenii mei, anumite locuri sau animale, ei bine ele imi dau mici scopuri pe care sa le ating, pe care in final le ating si devin plictisita.
ma plictiseste realitatea.
ma plictiseste viata mea.
am nevoie de scopuri mici, insimnificative ca sa mai traiesc.
mi-e lene sa-mi fac unul propriu, asa ca astept ca scopurile faurite mie ce roiesc in jurul oamenilor de langa mine, sa ajunga in mainile mele.
cand nu am un mic scop, stau intr-o balta numita "depresie", care mai degraba a devenit habitatul meu natural, o monotonie infinita. mai exista oameni ce ma scot din balta asta, dar pe termen scurt.

m-am indragostit de un pusti [nu stiu de ce-l fac pusti, doar e de-odata cu mine], cu care impart o gramada de hobby-uri comune, ascultam aceeasi muzica si nu stiu, poate mai avem multe in comun, dar ca sa fiu sincera mi-e frica sa-l descopar, pentru ca va gasi cu siguranta, chei catre fortaretele din sufletul meu.
mi-e frica sa mai iubesc, mi-e frica sa ma mai deschid cuiva, cum m-am deschis unei singure persoane, toata viata mea. nu mai vreau sa renasc, de fapt nu mai vreau sa devin cenusa. nu... chiar nu mai vreau. inca nu m-am vindecat complet, dupa ultima renastere. inca vad cenusa sub talpile mele.
dar totusi, asta e un strigat de ajutor, pentru ca sunt constienta ca vreau sa merg mai departe, dar in acelasi timp ceva ma opreste. sunt o ciudata greu de citit, greu de inteles.
nici eu nu ma cunosc deplin si reusesc sa ma surpind mereu cu cate ceva.

in fine. sa nu va aud cu "fa-ti un scop", ca n-amchef de deastea. numa ma enervati degeaba, iar nervii mei nu-s tocmai la locul lor momentan. sunt intinsi la maxim, ca niste elastice gata sa puste.

vineri, 28 octombrie 2011

soare


mi-am adus aminte de piesa asta, si simteam nevoia sa o impart cu voi.
am niste ups-and-downs foarte violente din punct de vedere psihic.
dar, de fapt cred doar ca mi-e dor de casa, din moment ce m-am apucat sa ascult sistem si praf in ochi. nu?

despre ieri.

mi-ar fi placut ca fiecare dintre voi, sa fi trait macar o data ce-am trait eu ieri.
a trecut mult, mult, muuuuuult timp de cand o persoana m-a fascinat in toate modurile posibile.
de fapt ca sa fiu sincera, am fost fascinata doar de doua persoane, dintre care una nu mai e intre noi, iar celalta persoana, ei bine... nici el, nici eu, nici noi nu mai stim.

am realizat ca am alergat mereu dupa rebeli, dupa nebuni, non-conformisti dusi cu pluta. astia-s oamenii care imi plac. is oamenii printre care eu, una, nu ma simt doar o fiinta in lumea asta, ci ma simt ca o parte dintr-un intreg.
ca s-o zic si mai subtil, hai sa zicem ca mi-am cumparat mereu carti care au avut o coperta impresionanta, iar cuprinsul cartii a fost mereu un rahat mare, care m-a lasat total dezamagita, cu inima franta. si m-am hranit cu rahatu ala, multe luni, pentru ca m-a ajutat sa creez propia-mi arta.
ieri am deschis o carte, care n-o aveam de mult timp, poate doar de aproximativ cateva saptamani. evident n-am deschis-o pentru ca mi s-a spus ca nu-i de mine. dar coperta aia parea asa de interesanta, incat nu m-am abtinut. asa ca de fiecare data cand vedeam cartea, voiam s-o deschid unde apuc si sa citesc cate o fraza, sau chiar o pagina, dar ieri, am luat cartea si-am citit atat de multe pagini, incat imi venea sa plang de fericire, sa tip "IS FERICITA-N PULA MEA! DA BA! IS FERICITA!"
m-a lasat fara cuvinte la propiu, si nu doar o data. si simteam cum totul se sugruma acolo in mine, si tipatul ala de fericire are sa explodeze, iar eu taceam. si a ajuns la o asa intensitate incat ma durea efectiv, pieptu.
am inchis cartea, am privit-o. am baut o gura de cola si m-am asezat jos. am redeschis-o pentru ca nu puteam sta departe de ea, si m-amdecis s-o recitesc, sau mai bine zis, sa incep de la inceput. din nefericire am rupt prima pagina. m-am simtit oribil de stupid, de cacat, ba chiar am inceput sa ma smiorcai.
si din nou, am tacut. am stat si-am citit in liniste, simtind cum toata fericirea aia se ineaca in rusine.
dar am continuat sa o citesc cu o pofta imposibil de stapanit. si nu regret ca am cartea asta. deloc.
adica, cat de des voi gasi o carte cu coperta perfecta, cu continutul perfect, in care nu-i vorba de minciuni, sex, droguri, melodrame, telenovele fara sens? sa gasesti dracului fericire intre randurile alea, si pur si simplu sa zambesti si sa vrei sa urli, si sa imprastii toate sentimentele astea "curate" [si totusi, atat de murdare] peste tot, peste toti? sa vrei sa-i obligi sa citeasca cartea ta, randurile vietii tale scrise intr-un carnetel [sau in cazul meu, scrise pe un blog]? ah? mda, cam rar. nu toti traiesc povestea cartii perfecte.

acum stau, sincer, si imi fut creierii gandindu-ma ce se va intampla cand voi termina cartea? sau daca are sfarsit[dooooh, normal ca are sfarsit, dar imi place sa visez momentan], sau daca trebuie sa returnez cartea cuiva?
pentru ca nu vreau. nu acum cel putin. vreau sa am cartea asta, aici, acum,in mainile mele.
hmmm, cred ca fiecare carte iti ridica intrebari, o data ce incepi s-o citesti... nu-i asa?


p.s. cati dintre voi realizati despre ce sau cine vorbesc?

pentru ca...

imi luasem gandul de la tine, dupa prima conversatie. stiam ca trebuie sa... ei bine, sa tac.
si-am tacut, desi, ca sa fiu sincera, am mintit.
nu mi-am luat gandul de la tine.
dar speram ca tu...



iti simteam respiratia pe ceafa.
imi puteam auzi inima batandu-mi in urechi. voiam sa inceteze.
de fapt... voiam sa pleci. chiar imi doream sa pleci.
ma simteam incoltita, lipsita de protectie in propia-mi casa, camera, trup.
m-am ridicat de pe pat si m-am asezat pe taburete. te vedeam din profil si crede-ma ca de fiecare data cand imi intorceam capul, imi doream de fapt, sa te privesc in ochi.
ai inceput sa fredonezi ceva.
-uhm, canta.
-acum?
-da.
-ce?
-nu stiu. ce vrei tu.
mi-am aprins o tigara, am incercat sa-mi inchid ochii si m-am lasat lovita de sageti.
te-am auzit cantand, dintre bubuiturile inimii. te-am fixat cu privirea si atunci am realizat ca voiam sa urlu tot ce ma apasa, in privinta ta. in schimb, am omorat un chistoc in scrumiera, m-am ridicat de pe taburete si m-am lipit de perete. stateam aproape de usa, de parca as fi putut evada. in mod normal, trebuia doar sa invart broasca, sa trag usa, sa ies si sa fug. si voila: amaruia evadare.
dar...nu.
am stat acolo si m-am chinuit.
nu-mi doream sa taci nici macar o secunda. mi-as fi dorit sa fii o muzicuta care sa cante non stop, pana as tranti-o de pereti.

ce-ar fi daca te-as intreba? de fapt, ce-ar fi daca ti-as spune? nu. nu. nu. ce-ar fi sa tac?

-de-ai vedea ce privire ai!
-de-ai stii ce gandesc.
am inceput sa radem.
nu era chiar rasul meu. ma uitam la tenesii mei jerpeliti si la tivul rupt al blugilor.

ne-am plimbat prin ploaie azi... ca doi prieteni. da. asta suntem noi, nu? prieteni. doi prieteni. doi... prieteni.

-la ce te gandesti?
-la... nu stiu. doar gandeam. nu stiu la ce, dar nu poti sa ai un moment fara a gandi, deci ma gandeam la ceva.
-vino aici.
si-a intins bratele spre mine.
-nu.
-vino aici.
-nu.
-vino aici!
-nu...
m-am dezlipit de perete. m-am asezat din nou pe taburete. mi-am mai aprins o tigara.
-vino...
-nu! mai canta.
-nu te mai uita la mine.
-ok.
ma uitam la picurii de pe geam. se insera.
adica ce-mi puteam dori mai mult?
aveam o tigara in mana, un apus stins in ploaie, o fiinta fascinanta in propia-mi camera, niciun ban in buzunar si multe sentimente aruncate unu peste altu, vajaind in urechile mele.
da... oare ce-mi doream mai mult?
stiu! un caiet si-un pix. voiam sa descriu momentul, ba chiar ma gandeam cum as putea sa-l desenez.
nu...
voiam sa descriu toata ziua de azi.
toata.
fara sa-mi dau seama, te-am fixat cu privirea, ca o idioata.
vocea ta s-a stins, incet, murmurand niste versuri indescifrabile.
-vii aici?
-uhm... nu.
-nu ma face sa ma ridic.
-nu.
te-ai ridicat si-ai venit in fata mea. mi-ai luat palmele-ntr-ale tale.
-vino aici.
oricat m-as fi impotrivit, acum chiar nu puteam sa fug. imi doream sa fiu langa usa, sa fug ca o lasa.
dar, din nou, nu...
mi-am lipit fata de pieptul tau si-am stat acolo, surda, muta si oarba.
mi-am ridicat palmele si le-am pus intre noi. as fi putut sa te imping, dar nu puteam.
mi-era rau si tremuram. voiam sa stau jos, voiam sa beau apa. ma simteam ca si cum as fi avut soarta intregii lumi in mainile mele, pentru doua secunde si evident, am, ei bine, am distrus tot.
-eu... eu...
-tu, esti ca un copil.
-eu...
-da. esti ca un copil.
spuneai vorbele astea, atat de calm, privindu-ma in ochi.
-mie-mi vine sa plang.
-exact ce ziceam: ca un copil.
stiam ce urmeaza, dar nu eram sigura daca trebuia sa fac ceva, sau nu.
mi-am lipit iarasi capul de pieptul tau. nu-mi mai placea acolo. prea multe batai ale inimii mele, amestecate cu vocea ta, cu bataile inimii tale. era un haos total. voiam sa te privesc in ochi si...
-copilule?
-d-da?
-uita-te la tine!
-da chiar ma simt ca un copil, in clasa a treia.
-de ce?
-pentru ca...
ti-ai lipit fruntea de a mea. practic, m-ai lasat muta si-ai distrus barierele.
-pentru...
-...ca...
tigara ardea in scrumiera, de una singura.
noi ne-am prins intr-o imbratisare calda, buzele noatre imbratisandu-se si ele.
tigara sta sa se stinga, de una singura.
muzica s-a oprit.
auzeam picurii ploii lovind geamul.
soarele se stinse demult in ploaie...

marți, 18 octombrie 2011

love should



imi aduc aminte cand ma trezeam pe piesa asta, in primele luni de liceu.
doamne cat de dor mi-e de zilele alea...