miercuri, 8 februarie 2012

un proces din sticla

eu am mintit o data, iar tu tot timpul.
iesisem de la biblioteca.
m-am izbit de zidul de frig dinafara cladirii. m-am asezat pe bordura de langa scarile din fata facultatii de psihologie.
mi-am scos tutunul, foitele si filtrele. mi-am rulat doua tigari: una pentru acum si una pentru urmatorul loc care avea sa-mi aduca aminte de tine.
-aici a inceput totul. pe scarile astea te-am cunoscut. aceasta e ultima cladire in care am intrat ca un cuplu, tinandu-ne de maini, mintindu-ne frumos.
mi-am aprins prima tigara si mi-am luat blocul de desen sub brat. apoi am pornit spre casa.
tigara mi se stinse in locul in care ne oprisem o data, ca sa ne rulam cate-o tigara. mi-am reaprins tigara si mi-am vazut de drum.
am trecut pe langa pizzeria in care ma asteptai intr-o seara, pe cand eu eram intr-un magazin incercand sa-mi fac curaj pentru a vorbi cu mama ta.
un tip de culoare ma oprise sa-mi ceara un foc. incerca sa inceapa o conversatie cu mine, dar l-am lasat vorbind. probabil m-a injurat, dar vocea ta rasuna mult mai tare in capul meu.
am ajuns langa parcul in care aveam sa-ti scriu, candva, din biscuiti si alune, ca te iubesc. veveritele aveau sa culeaga literele si sa pastreze secretul nostru peste iarna.
-n-a fost. nici nu va fi.
m-am decis s-o iau pe scurtatura. trecusem de fosta mea locuinta, acolo unde ne-am sarutat prima data, unde ne-am tras-o prima data, unde ti-am spus prima data "te iubesc", unde ne-am facut planuri de a ne muta impreuna, unde ne-am facut planuri pentru un viitor scurt impreuna. acolo unde au inceput toate minciunile.
am ajuns la intersectia de la care m-am intors intr-o seara, speriata. te cautam. ai intarziat aproape o ora, iar eu ma panicasem. m-am intors smiorcaindu-ma, gandindu-ma la ce-a fost mai rau. te-am vazut la coltul strazii si-am luat-o la fuga spre tine. ai ras, m-ai strans in brate si te-ai bucurat ca mi-am facut griji pentru tine. apoi mi-ai sarutat fruntea si mi-ai spus ca n-am de ce sa-mi fac griji. vei fi mereu acolo.
-o alta minciuna.
imi doream atat de mult sa ma intorc si sa te vad acolo. m-am oprit si mi-am ridicat privirea din pamant. m-am uitat in fata si-am scrasnit din dinti.
-a fost ultima data cand mi-am facut griji pentru tine iar acum e ultima data cand imi va trece prin cap sa ma intorc spre tine. daca ma intorc acum, ma voi uita mereu la ce-a fost intre noi, la... noi.
mi-am scos a doua tigara si am aprins-o.
mi-am continuat drumul zambind.
-mi-ai reprosat ca te-am mintit, cand tu aveai nevoie doar de un motiv pentru a-ti termina jocul. nu se pune problema minciunii mele puerile, ci a lipsei tale de curaj. te-am lasat sa ma calci in picioare si sa faci ce vrei din mine. ai fost prima persoana careia i-am permis asta, prima persoana cu care am facut atat de multe lucruri pentru prima data, incat acum, sincer, stau si ma gandesc, dracului, UNDE MI-A FOST CAPUL? dar dragul meu, esti si ultima persoana care a facut ce-a facut. problema e ca nu ma cunosti si nici nu te-ai sinchisit in a ma cunoaste cu adevarat. daca ai fi incercat, acum ai fi stiut ce gandesc si unde ti-e locul.
tigara mi se stinse in dreptul unei intersectii oribile.am reaprins-o inainte de a traversa. ideea e ca la intersectia asta, nu stii niciodata de unde vine sau merge o masina. am pus piciorul pe sosea, apoi am auzit motorul masinii de dupa colt. m-am tras inapoi si-am asteptat sa treaca. am ramas acolo, pana cand jarul tigarii mi-a ars degetele. te-am privit tinandu-ma de mana, mergand spre taraba cu legume. m-am trezit ca mergeam in spatele nostru, urmarind povestea noastra.
tipul de la taraba imi spulberase visul.
-unde e prietenul tau? intotdeauna veneati impreuna aici.
l-am privit tampa, incercand sa-mi caut cuvintele.
-nu mai e.
-dar ce s-a intamplat?
-ah nu. nu. dumnezeule. nu. pai, nu mai e aici. atata tot.
-si cum merge relatia?
-nu mai merge. atat tot.
apoi am plecat, lasandu-l sa-mi vorbeasca.
ajunsa in fata casei, mi-am propus sa nu mai fiu cine am fost.
niciodata.
-priveste ciuburile din portofelul tau. sper sa te tai in ele.

Niciun comentariu: